Sigge och Molly är populärast

En labrador och en huskatt. Foto: Montage/Pixabay

Känner du en katt som heter Sigge eller en hund som heter Molly? Det är inte så konstigt i så fall. Enligt Jordbruksverket är det nämligen de två vanligaste namnen för katter och hundar.

I Sverige säger lagen att alla hundar och katter måste registreras. Det betyder att deras ägare måste berätta för myndigheten Jordbruksverket att de har en katt eller hund. 

Jordbruksverket har därför listor med alla registrerade katter och hundar. Där står det också vilken ras djuren tillhör och vad de heter. 

Nu har Jordbruksverket undersökt vilka namn och raser som är mest populära. Bland katter är rasen ragdoll mest populär. Men den allra vanligaste katten att ha är en så kallad huskatt. Det är en katt som inte tillhör någon särskild ras.

I Sverige finns det 3 805 katter som heter Sigge. Det gör Sigge till det populäraste kattnamnet. 

Bland hundar är hundrasen labrador retriever mest populär och det vanligaste hundnamnet är Molly. Det finns 9 172 hundar i Sverige som heter Molly. 

Hos Jordbruksverket finns det över en miljon hundar registrerade. Men det finns bara lite över 400 000 registrerade katter, trots att det beräknas finnas cirka 1,4 miljoner katter i Sverige. 

Trots det är Jordbruksverket nöjda. Det har nämligen bara gått ett år sedan det blev lag på att man måste registrera sin katt i Sverige. 

SVT har intervjuat  Anders Elfström som jobbar på Jordbruksverket. Han säger att de hade hoppats på att en halv miljon katter skulle bli registrerade under 2023. Men de är ändå nöjda.

– Vi hade en målsättning att få in cirka 500 000 registreringar under året, det var en väldigt ambitiös målsättning så drygt 400 000 får vi se som ett väldigt bra resultat, säger han till SVT. 

Jordbruksverket är en myndighet.
De jobbar bland annat med saker
som har med husdjur att göra.
De har till exempel en lista
över katter och hundar i Sverige.

 

På listan står det vilken ras
katterna och hundarna är
och vad husdjuren heter.

 

Jordbruksverket har därför undersökt
katterna och hundarna i Sverige.
De har till exempel sett att
det vanligaste namnet för katter är Sigge
och det vanligaste namnet för hundar är Molly.

 

Den vanligaste kattrasen är
en ras som kallas för ragdoll.
Men det är ännu vanligare
att ha en huskatt.
Det är en katt som inte har någon speciell ras.
Den vanligaste hundrasen är labrador retriever.