Ungern har röstat ja till Sverige

Den blå natoflaggan

Så här ser Natos flagga ut. Foto: Pixabay

Den här veckan kommer Sverige antagligen att gå med i Nato. Nu har nämligen alla Nato-länderna röstat ja till Sveriges Nato-ansökan. 

Nato är ett samarbete mellan olika länder. Länderna som är med i Nato samarbetar kring saker som handlar om militär och säkerhet. Om ett Nato-land skulle bli attackerat lovar till exempel de andra Nato-länderna att hjälpa landet att försvara sig. 

För snart två år sedan skickade Sverige in en ansökan om att få vara med i Nato. Det berodde bland annat på att Ryssland hade startat krig i Ukraina. 

För att ett land ska få gå med i Nato måste länderna som redan är med i Nato godkänna det. Det har tagit tid för Sverige att bli godkända, även om de flesta Nato-länder godkände Sveriges ansökan fort. 

Nato-länderna Turkiet och Ungern har tagit tid på sig att godkänna Sveriges Nato-ansökan. Men i slutet av januari i år sa Turkiet ja till Sverige. Då var det bara Ungern kvar som skulle säga ja. 

På måndagseftermiddagen röstade Ungerns parlament ja till att låta Sverige gå med i Nato. Nu är det därför bara några steg kvar innan Sverige går med i Nato. 

Ungerns president ska till exempel skriva under ett papper som säger att Ungern har röstat ja till Sverige.  De olika stegen kan ta några dagar. Men när det är klart kommer Sverige att få en inbjudan till Nato av Nato-chefen Jens Stoltenberg. Det betyder att Sverige kanske går med i Nato redan den här veckan. 

I april 2022 gjorde Minibladet en fördjupning om Nato. Här kan du läsa den.

Nato är ett samarbete mellan länder
som handlar om militär och säkerhet.
Om ett Nato-land hamnar i krig
hjälper de andra Nato-länderna det landet.

 

Sverige har velat gå med i Nato
i ungefär två år nu.
Men för att gå med i Nato
måste alla Nato-länder godkänna det.

 

De flesta Nato-länderna godkände Sverige fort.
Men Turkiet och Ungern tog längre tid på sig.
I slutet av januari sa Turkiet ja till Sverige.
Och nu har även Ungern sagt ja.

 

Det betyder att Sverige snart
är med i Nato.