Illrar ska få bort råttor inför Eurovision 

Illrar ska jobba med att fånga råttor i Malmö. Men illern på bilden jobbar inte med det, utan är arbetslös. Foto: Pixabay

I maj ska Eurovision Song Contest hållas i Malmö. Samtidigt har Malmö problem med råttor. Därför ska illrar och hundar hjälpas åt att minska antalet råttor under våren. 

Malmö har länge haft problem med råttor. Råttor finns överallt i staden. De trivs framför allt på platser där de kan hitta mat.

Sedan tidigare har hundar använts i Malmö för att fånga råttor. Men nu är tanken att hundarna ska få hjälp av andra fyrbenta kollegor: illrar.

Illrarnas jobb blir att springa ner i underjordiska gångar där det finns råttor. Illrarna jagar upp råttorna till hundarna som sedan fångar och dödar råttorna. Det går fort, så råttorna behöver inte lida. 

Mona Ghalayini äger företaget som fångar råttorna. Företaget har använt hundar tidigare, men nu testar de att även använda illrar. Just nu håller illrarna på att träna på sitt nya jobb.

–  Det vi gör nu är att skicka ner dem i gångarna för att försöka få igång jaktinstinkterna. Det verkar mycket lovande, säger Mona Ghalayini till SVT.

I maj är det dags för Eurovision Song Contest i Malmö. Då kommer människor från många olika länder till staden. Eurovision hålls i Malmö Arena som ligger i området Hyllie. 

Därför vill Malmö stad särskilt minska antalet råttor i Hyllie under våren. 

– Men det är också med tanke på alla som bor här. Det är väldigt otrevligt när det springer omkring en massa råttor, säger Mona Ghalayini. 

I maj kommer Eurovision Song Contest
att vara i Malmö.
Men i Malmö bor det väldigt många råttor.
Därför vill nu Malmö stad
att råttorna ska bli färre.

 

För att råttorna ska bli färre
har Malmö stad tagit hjälp av ett företag
som är experter på att fånga råttor.

 

Företaget har tidigare använt hundar
för att fånga råttor.
Men nu ska ett nytt djur också
hjälpa till med att fånga råttorna,
nämligen illrar.

 

Illrarna ska krypa ner i råttornas hålor
och jaga upp råttorna till hundarna som fångar dem.