Regeringen vill ha språkförskolor

Foto: Kien Pham/Unsplash

Partierna i regeringen har kommit överens om att de vill ha en ny lag. Enligt den nya lagen ska vissa barn gå i språkförskola för att få bättre svenska. 

Sveriges regering består av partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Regeringen bestämmer med hjälp av partiet Sverigedemokraterna. 

Tillsammans har regeringspartierna och Sverigedemokraterna nu kommit överens om att de vill ha en ny lag. Enligt den nya lagen ska barn som inte har tillräckligt bra svenska gå i en obligatorisk språkförskola. Obligatorisk betyder att den inte är frivillig. 

En språkförskola är en förskola där barn får lära sig bättre svenska innan de börjar skolan. Det kan finnas olika anledningar till att ett barn inte har tillräckligt bra svenska. En anledning kan vara att barnet inte har bott så länge i Sverige. 

Statsminister Ulf Kristersson är också partiledare för Moderaterna. Han säger att det är viktigt att alla barn kan tillräckligt bra svenska när de börjar skolan. 

– Vi måste rätta till den här stora orättvisan som det innebär att ganska många barn inte går i förskola, inte lär sig bra svenska och halkar efter i skolan, säger han enligt Aftonbladet.

Men det är ännu inte säkert att det blir någon lag om språkförskolor. Först ska lagförslaget undersökas ordentligt och sedan ska partierna i riksdagen rösta om det. Det är nämligen riksdagen som bestämmer vilka nya lagar vi ska ha i Sverige.

De som bestämmer i Sverige
kallas tillsammans för regeringen.
Regeringen är partierna
Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.
De samarbetar med Sverigedemokraterna
för att kunna styra i Sverige.

 

Regeringen och Sverigedemokraterna
har kommit överens om
att de vill ha en ny lag.

 

Den nya lagen ska göra så att
barn som inte kan tillräckligt med svenska
måste gå i en speciell språk-förskola.

 

Än så länge är den nya lagen
bara ett förslag.
Innan det blir en riktig lag måste
experter undersöka om den är bra.
Efter det måste riksdagen rösta
om lagen ska börja gälla i Sverige.