Vinterkräksjukan har nu börjat att spridas i samhället. Det brukar den göra varje år.
Folkhälsomyndigheten meddelar att vinterkräksjukan har börjat att spridas i samhället. De förväntar sig nu att en del av oss kommer att smittas under vinterhalvåret.
– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går ännu inte att säga. Förra säsongen rapporterades fler fall än året innan. De mest intensiva veckorna inträffade i februari, jämfört med i april säsongen innan, säger biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård i ett pressmeddelande.
Viruset som orsakar vinterkräksjuka heter calicivirus. Det är mycket smittsamt och sprids mellan människor. Det kan också spridas från livsmedel och andra föremål
Det brukar ta mellan 12 och 48 timmar från att personen smittas till att symtomen bryter ut. Symtomen kan vara illamående, kräkningar, diarré, ont i magen, huvudvärk och feber. Du kan också vara bärare av viruset utan att ha några besvär av det.
Det bästa sättet att skydda sig mot vinterkräksjukan är att tvätta händerna ofta. De flesta typer av handsprit har inte tillräckligt skydd mot vinterkräksjuka. Därför är det bäst att tvätta med tvål och vatten.
Det finns en vanlig sjukdom
som heter vinterkräksjukan.
Den brukar smitta många människor
varje år när det är vinter.
Om man får vinterkräksjukan
kan man bli illamående, få kräkningar,
få diarré, få ont i magen, och ha huvudvärk och feber.
Folkhälsomyndigheten är en myndighet
som jobbar med att de som bor i Sverige ska må bra.
De säger att vinterkräksjukan
nu har börjat spridas och många har börjat få den.
Folkhälsomyndigheten säger också att det finns
vissa saker man kan göra för att inte bli sjuk.
Det bästa för att skydda sig mot vinterkräksjukan
är att tvätta händerna ofta med tvål och vatten.