Reporterskola

Lokalt: Axel recenserar boken Med i matchen

Omslaget till Med i matchen

 

Hur skulle ni känna om er mamma tvingade er att gå med i ett basketlag trots att ni visste att ni var dåliga på det och att sport var det värsta ni visste? Det är just det Greg Heffley får vara med om i boken Med i matchen som är skriven av Jeff Kinney.

 

Med i matchen är en del av bokserien Dagbok för alla mina fans. I serien finns det 15 böcker. När man öppnar boken får man en känsla av att ett barn har skrivit den eftersom det är en ganska slarvig handstil. Sedan så har den också väldigt enkla bilder.

 

Greg Heffley är en person som är väldigt lat och inte så jättebra på någonting förutom tv-spel. Han har däremot en mamma som är VÄLDIGT engagerad. Men hon tycker inte om att Greg är så skärmberoende, därför försöker hon få Greg att börja i ett basketlag.

 

Hon vill även att han ska börja med basket eftersom hon vet att han bara har en vän. Han heter Rowley. Man skulle kunna säga att han är en huvudperson i nästan alla andra böcker, men han är knappt med i den här.

 

Greg har mörkbrunt hår, bruna ögon och han är inte så lång. Hans mamma har glasögon, lite ljusare hår än Greg men samma ögonfärg. Greg har också en pappa, en storebror och en lillebror som är jättebortskämd. Hans lillebror får precis vad han vill. Men de tre sista handlar det inte så mycket om.

 

Jag skulle säga att bokens genre är humor, sport och vänskap. Boken är väldigt rolig, det är mycket skämt i den och ibland händer det ganska konstiga saker.

 

Sport för att det mesta handlar om basket och en idrottsdag på skolan. Och vänskap för det handlar om ett lag och att hans mamma vill att han ska få nya vänner.

 

I början utspelar sig boken för det mesta på skolan men sedan kommer sommarlovet och då åker de iväg på en turnering och då är de mest på matcher.

 

Jag skulle säga att boken utspelar sig i nutid. Det märker man för att det finns bilar, telefoner och skolorna ser nästan likadana ut som nu bara att de är överdrivna som allt brukar vara i humorböcker.

 

Med i matchen börjar med att skolan snart är slut och att de ska ha en idrottsdag om några dagar. Gregs föräldrar får höra det och tycker att han ska börja med sport istället för att sitta inne och spela tv-spel hela dagarna.

 

Greg tycker det låter som en dålig idé men han säger inte nej för att då vet han att han kommer få något straff som till exempel spelförbud.

 

Det börjar med att hans pappa tar med honom på fotbollsmatcher och sådant. Greg gillar det men det är bara för att det finns snacks och läsk. Hans mamma försöker på ett annat sätt. Hon minns att när hon var liten så höll hon på med basket och fick massor av kompisar så det tycker hon att Greg också ska göra.

 

Så Greg går med i en uttagning och de tar ut de bästa spelarna. Och det är ju tur för Greg är dålig på basket. Han kommer så klart inte med i något av lagen men det tar inte slut där.

 

Den bästa killen på basket i skolan kunde inte vara med på uttagningen för han var sjuk. Killens pappa gillar också basket så han startar ett lag med de som inte kom med i något av lagen, alltså de sämsta och Greg.

 

Gregs mamma får reda på det och hon tycker att han ska spela. Greg blir inte glad men hans mamma har redan anmält honom.

 

Jag tycker att det var svår att hitta ett budskap men det skulle kunna vara hur Greg hanterar sin vardag.

 

Jag tycker att boken var ganska underhållande och lättläst för det är nästan inga svåra ord i den och den var rolig. Men den var lite trög ibland för den var inte så spännande. Kanske för att boken egentligen inte handlar så jättemycket om något eftersom det typ händer något nytt efter varje kapitel. Men så kanske det ska vara i dagböcker.

 

Boken passar nog för 7-13 åringar. Den passar yngre barn eftersom det aldrig händer något obarnvänligt i boken. Men den passar nog också för de i min ålder för då kan man förstå alla skämt och kan kanske relatera till sitt eget liv.

 

Om du nu har blivit intresserad av den här boken så finns det några saker att säga. För det första så kan man hoppa in i vilken bok som helst i serien. För det andra, om du bara ska läsa en bok i serien så tycker jag inte att du ska läsa den här. Det finns bättre böcker i serien.

 

Jag ger boken 3 av 5 i betyg för handlingen är lite uttjatad om man, som jag, redan har läst flera andra böcker i serien. Jag tycker även att det hade varit roligare om den handlade mer om Rowley.

 

Text: Axel Fransson, klass 6, Stöcke skola, Umeå