Reporterskola

Lokalt: Nederländsk miljöorganisation sätter press på företag

En domstolsklubba.

Visste du att…

I det första året av coronapandemin har de nederländska CO2 utsläppen minskat med 10 procent medan de svenska bara minskade med 7,3 procent
Även om de svenska CO2 utsläppen minskade mindre än i Nederländerna, så är de nederländska CO2 utsläppen per invånare ungefär dubbelt så höga som i Sverige.

I januari har flera stora företag i Nederländerna fått brev från miljöorganisationen Miljeudefentie. Brevet kräver att de inom några månader måste ha en plan för att minska sina koldioxidutsläpp.

Ett antal stora företag i Nederländerna fick i januari brev från den nederländska miljöorganisationen Miljeudefentie. I brevet skriver organisationen att de måste komma med en plan för att minska sina koldioxidutsläpp med 45 procent innan 2030. De vill se planerna från företagen inom tre månader. Om de inte gör det kommer Miljeudefentie kanske ta dem till domstol.

Företagen som har fått brevet är stora och viktiga inom olika områden, till exempel industrin AkzoNobel, oljeföretagen BP och ExxonMobil, matföretagen FrieslandCampina och Unilever, flygbolaget KLM men även flygplatsen Schiphol och banken Rabobank.

Miljeudefentie vet redan att de kan vinna en rättegång mot ett företag. Den 26 maj 2021 vann miljöorganisationen i en nederländsk domstol mot ett av de rikaste företagen i världen, oljebolaget Shell. Domaren beslutade att Shell måste minska sina koldioxidutsläpp med 45 procent fram till 2030. Shell har tyvärr överklagat beslutet till en högre domstol.

Miljeudefentie håller nu på att förbereda sig på nästa domstolsförhandning som troligen kommer äga rum under 2022. Mileudefentie är övertygade om att de kan vinna en gång till över Shell men det kostar organisationen cirka fem miljoner kronor att delta i överklagandet.

Text: Erasmus Vinkhuyzen, SMUL Akademin klass 5, Nederländerna
Foto: Pixabay

Källor: milieudefensie.nl, www.globalcarbonatlas.org och www.globalcarbonatlas.org