Forskare vill ta reda på varför vi finns

Ljus syns bland stjärnor och moln.

Foto: Pixabay

Universum blev till med en stor smäll som heter the big bang. Men en så stor smäll borde ha gjort så att det inte finns någon materia kvar så här långt efter smällen. Men ändå finns det. Nu vill forskare bygga en maskin i Lund som kan ge svar på varför.   


För 14 miljarder år sedan skapades vårt universum. Universum skapades genom något som kallas för big bang. Exakt hur big bang gick till vet ingen.


Vad vi vet är att energin från big bang har skapat materia. Materia är allt det universum består av. Hus, träd och planeter består av materia. Till och med vi människor består av materia.


Problemet är bara att enligt fysikens regler borde all materia som skapades vid big bang direkt ha försvunnit igen. Men ändå finns det planeter, stjärnor och liv i universum.


Därför vill en grupp forskare från Sverige och andra länder bygga en ny partikelaccelerator i Lund i södra Sverige. En partikelaccelerator är en slags maskin som användas för avancerade vetenskapliga experiment.


Med hjälp av partikelacceleratorn hoppas forskarna få svar på hur så mycket materia kan finnas kvar efter big bang.Fakta: Därför borde vi inte finnas

Exakt hur big bang gick till vet ingen, men på något sätt har det skapats jättemycket energi.

Enligt fysiken kan energin sedan förvandlas till materia (det vi och allt annat i universum består av) på ett sätt: energin kan bli till materia om det skapas lika mycket materia och antimateria. Antimateria är som vanlig materia, fast tvärtom. Partiklarna har till exempel motsatt laddning än hos vanlig materia.

Problemet är bara att materia och antimateria förintas och försvinner när de möts. Efter big bang borde därför universum varit helt tomt på materia. Men det är det inte, vi och alla planeter och stjärnor är ju här. Forskarna vill därför försöka ta reda på hur det är möjligt.  

Källa: SVT/ne.se

Vårt universum blev till för 14 miljarder år sen.
Det hände med en stor explosion.
Den explosionen kallas för big bang
som är engelska för ”stor smäll”.

 

Enligt fysikens lagar så borde big bang
inte ha lämnat någon materia efter sig.
Materia är det som allt vi ser omkring oss är gjort av.
Träd, luft, människor, hus, planeter och stjärnor
består av materia.

 

Hur kommer det sig då att det finns materia
fast än att big bang inte borde lämnat någon efter sig?
Den frågan vill forskare i Lund ha svar på.

 

För att svara på den frågan
vill de bygga en stor maskin.
Maskinen de vill bygga
kallas för en partikelaccelerator.
Men en sådan maskin hoppas forskarna
kunna svara på frågan om varför det finns materia.