Nyhetsvecka 1

Collage på en tiger, en pizza och universum

Tigerns år har börjat med nyheter om pizzor och universum. Foto. Pixabay.

Nytt år! Tigerns år! Dessutom sprillans nya nyheter från MiniBladet.2022 är Tigerns år enligt den kinesiska astrologin. Om du är född 2010 kommer du att få ett riktigt bra år i år. 2010 var nämligen också ett tigerår.Orkade du hålla sig vaken till tolvslaget på nyårsafton och såg knallarna på himlen? Den största smällen vi känner till var troligtvis big bang för 14 miljarder år sedan. Forskare tror att universum skapades då. Nu vill några forskare i Lund bygga en maskin för att ta reda på hur det är möjligt att planeter och människor kan finnas efter en så stor smäll.
Läs artikeln om maskinen som forskarna vill bygga.Men det finns många olika åsikter om hur människan kom till. Kristna, judar och muslimer menar att det var Gud som skapade universum och människan. Det finns också många åsikter om vad du får döpa en pizza till. I Göteborg har det uppstått ett bråk mellan en kristen person och en pizzeria efter att pizzerian döpt en pizza till ”Cheesus Christ”.
Läs mer om pizzabråket i Göteborg.Nytt år betyder också nya lagar. Nu blir det olagligt att kasta skräp på marken. Det kan bli böter på 800 kronor för den som skräpar ner. Alva Johansson Treese går i 6c på Sorgenfriskolan i Malmö. Hon har skickat in en insändare om hur många cigarettfimpar hon ser överallt.
Läs Alvas insändare.

Alva får också avsluta den här veckans nyhetssammanfattning: ”Snälla släng era fimpar!! Och om det går, sluta helt med att röka!”

Gustav Sigala Haggren

Redaktör