Många människor gripna i Kazakstan

Kazakstan på en världskarta.

Kazakstan (rött) ligger i både Asien och Europa. Foto: Shutterstock

I landet Kazakstan har det den senaste tiden varit stora protester. Många människor har blivit skadade och gripna. Protesterna handlade först om höga gaspriser, men började sedan handla om fler av landets problem.


Kazakstan är ett land som till stor del ligger i Asien. Men en liten del av landet ligger i östra Europa. De senaste veckorna har det hänt mycket i Kazakstan.


Vid nyår började nämligen människor i landet protestera. Bränsle hade blivit mycket dyrare att köpa och det tyckte människorna var dåligt. Därför valde de att protestera.  


Men protesterna började snart att handla om fler saker än bränslepriserna. Protesterna började handla om andra problem i landet. Problem som till exempel arbetslöshet, låga löner och korruption. Korruption kallas det när människor som har makt missbrukar sin makt för att själva få det bättre.


Men protesterna i Kazakstan blev sedan våldsamma. Till exempel tog sig människor in i stadshuset i Kazakstans största stad Almaty. Stadshuset började brinna samtidigt som poliser försökte stoppa demonstranterna.


Under protesterna har många människor blivit skadade och några har till och med dött. Tusentals människor har också blivit gripna.


Kazakstans regering har sänkt de höga bränslepriserna igen och regeringen har även avgått. Men trots det har människor fortsatt att protestera.


Förra veckan tog därför president Kasym-Zjomart Tokajev hjälp av andra länder i närheten. Till exempel har soldater från Ryssland kommit till landet för att stoppa protesterna.


Nu har president Kasym-Zjomart Tokajev sagt att det är på väg att bli lugnt i landet igen. De ryska soldaterna ska därför lämna Kazakstan de närmsta dagarna. Samtidigt har landet fått en ny premiärminister eftersom den förra premiärministern slutade under protesterna.

Kazakstan är ett stort land
som ligger i västra Asien.
Men en liten del av Kazakstan ligger också i Europa.
I Kazakstan har det varit många demonstrationer.

 

Många människor i Kazakstan är nämligen
missnöjda över många saker i landet.
Till exempel har många inget jobb att gå till.
Det blev också väldigt dyrt
att köpa en gas som används för att få bilarna att köra.

Demonstrationerna var först lugna.
Men det blev efter ett tag stökigt under demonstrationerna.
Många människor blev tagna av polisen
och många blev skadade.

 

Regeringen i Kazakstan sänkte gaspriserna igen
för att demonstrationerna skulle sluta.
Men de slutade inte.
Därför slutade regeringen så att
en annan regering ska kunna bestämma i landet.