Fattigare länder har mindre vaccin

En spruta med vaccin

Många barn behöver få vaccin mot mässling. Foto: Pixabay.

I Sverige kan vi nästan leva som vanligt igen efter pandemin. Men i flera fattigare länder har inte så många människor fått vaccin mot covid-19. Det beror på flera saker.


Just nu har 84 procent av alla i Sverige som är tolv år eller äldre fått minst två doser av covid-vaccinet.


Att många människor i Sverige har fått vaccinet är en stor anledning till att de flesta restriktionerna har försvunnit så att vi kan leva mer som vanligt igen. Likadant är det i flera andra länder. Men i många fattigare länder i världen har få människor fått vaccinet.


Amnesty är en organisation som jobbar för människors rättigheter. Amnesty har nyligen undersökt hur många människor som har fått vaccinet i olika länder. Enligt undersökningen hade bara 4,2 procent av människorna i världens fattigare länder fått två doser av vaccinet i slutet av år 2021.


Det finns flera anledningar till att det är så stor skillnad mellan olika länder. Enligt Amnesty är en anledning att företagen som gör vaccinet tar för mycket betalt för vaccinet. Därför kan rikare länder köpa fler vaccindoser än fattigare länder.


SVT har intervjuat Sveriges vaccinsamordnare. Han heter Richard Bergström och har som jobb att se till att människor i Sverige får vaccinet.


Han säger att det finns fler anledningar till att så få människor i fattigare länder har fått vaccinet. I vissa länder är det till exempel många människor som inte vill ta vaccinet av olika anledningar. Det kan till exempel vara för att de rädda för att ta det.


Men många jobbar just nu för att även människor i fattigare länder ska få vaccin mot covid-19. Enligt Richard Bergström blir mer och mer vaccin tillverkat. Han säger därför att det viktiga nu är att se till att alla människor kan få vaccin.

Många människor i Sverige
har fått vaccin mot covid-19.
Det betyder att vi i Sverige
kan leva mer som innan pandemin.

 

Men så ser det inte ut överallt.
I många fattigare länder
har inte så många människor fått vaccinet.

 

Det kan bero på flera saker.
En anledning är att vaccinet kostar pengar.
Länder som inte har så mycket pengar
kan därför inte köpa lika mycket vaccin.

 

Men det kan också bero på
att människor i fattigare länder
inte har fått lika bra information som vi i Sverige.
Därför kanske de inte vill ta vaccinet
eftersom de inte har fått information om
att det är ett bra vaccin.