Många blir sjuka i ny form av covid

En pojke som snyter sig.

Folkhälsomyndigheten tror att fler kommer att få covid-19 efter sommarlovet. Foto: Pixabay

En ny variant av covid-19 smittar just nu människor i många länder. Experter säger att den är mer smittsam men troligen inte farligare än andra varianter.


Nu lever de flesta av oss likadant som vi gjorde innan pandemin började. Från och med den 1 april räknar inte heller Sverige covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. En samhällsfarlig sjukdom är en sjukdom som kan orsaka stora problem i ett samhälle, till exempel genom att många människor blir väldigt sjuka.


Men trots det är pandemin inte över än. Just nu ökar smittan av covid-19 på många platser i världen. Till exempel har Kina stora lockdowns. En lockdown är när människor måste stanna hemma för att minska smittan. Därför är miljontals människor i Kina tvungna att vara hemma just nu.


Enligt experter beror den ökade smittan i världen på två saker.


Det första är att vi lever som vanligt igen. Eftersom vi kan vara nära många människor igen kan vi också smitta varandra mer.


Den andra anledningen är att det har kommit en ny variant av covid-19. Den nya varianten heter BA.2. BA.2 är smittar mycket.


Världshälsoorganisationen är en organisation som jobbar för att människor i världen ska må bra. Världshälsoorganisationen förkortas WHO. Enligt WHO har 86 procent av alla människor som har covid-19 just nu blivit smittade med BA.2.


SVT har intervjuat Niklas Arnberg. Han är professor i virologi vid Umeå universitet. En virolog är en person som jobbar med att undersöka virus, som covid-19.


Han säger att BA.2 inte verkar göra människor sjukare än andra varianter av covid-19. Men vaccinen kan fungera sämre på BA.2, även om vaccinen fortfarande fungerar bra.

– Man har sett en del tecken på att vaccinationerna inte ger fullt lika bra skydd, men de ger fortfarande bra skydd, säger Niklas Arnberg till SVT.

Nu har vi börjat leva mer
som vanligt igen efter pandemin.
Men pandemin är inte helt slut.

 

En ny variant av covid-19
smittar just nu mycket runt om i världen.
Den nya varianten heter BA.2.
Den verkar inte vara farligare
än andra varianter.

 

Men den verkar vara mer smittsam.
Det betyder att den är bättre på
att smitta fler människor.

 

Den nya varianten har också smittat många
eftersom flera länder har tagit bort restriktionerna.
Nu måste vissa länder där många är smittade
börja med restriktioner igen.
Men i Sverige planeras det just nu
inga nya restriktioner.