Sverige samlade in 75,8 miljoner kronor

Svenska sedlar.

Många i Sverige skänkte pengar i helgen. Foto: Pixabay

I helgen var det dags för insamlingsgalan Hela Sverige skramlar för Ukraina. Under galan samlade människor i Sverige in mycket pengar.


I lördags kväll sjöng och spelade flera svenska artister under en gala i Avicii arena i Stockholm. Några av artisterna var Benjamin Ingrosso, Veronica Maggio och den 17-åriga ukrainska artisten Maria Sur.


Galan hette Hela Sverige skramlar för Ukraina. Under galan kunde tittarna skänka pengar till Ukraina genom att till exempel swisha eller ringa in. Inträdet som publiken i arenan hade betalat gick också till Ukraina.


Det är andra gången som svenska artister gör Hela Sverige skramlar. Första gången var under flyktingkrisen 2015, då många människor behövde fly från exempelvis kriget i landet Syrien i Mellanöstern.


Den gången samlade människor i Sverige in mer än 40 miljoner kronor för att hjälpa till. Den här gången samlade människor in ännu mer pengar.


Enligt SVT samlade svenskarna in hela 75,8 miljoner kronor i lördags. Det gör insamlingen till en av de största någonsin i Sverige. Pengarna går till olika välgörenhetsorganisationer som hjälper människor i Ukraina.


Många människor i Ukraina flyr just nu från kriget. En av dem är 17-åriga Maria Sur. Innan kriget började vann hon sång tävlingen The Voice i Ukraina.


När kriget kom flydde Maria Sur och hennes mamma. De hamnade i Sverige och med hjälp av den svenska artisten Sarah Dawn Finer fick hon vara med och sjunga under galan. Inför den stora publiken sjöng hon låten Survivor av gruppen Destiny’s Child.  


Här kan du höra Maria Sur sjunga låten i ukrainska The Voice:

I lördags var det en stor gala.
Galan hette Hela Sverige skramlar.
På galan uppträdde många artister.
Poängen med galan var
att samla in pengar till Ukraina.

 

Många svenska artister uppträde på galan.
Bland annat så uppträdde
Benjamin Ingrosso, Veronica Maggio.
En annan artist som uppträdde
var den 17-åriga ukrainskan Maria Sur.

 

Maria Sur vann ett talang-program
i Ukraina innan kriget började.
Men när kriget kom fick hennes familj fly
och hamnade då i Sverige.

 

Galan fick in väldigt mycket pengar.
SVT säger att galan samlade in
75,8 miljoner kronor.

 

Pengarna ska gå till organisationer
som hjälper människor nära kriget i Ukraina.