Namnen är fel på 20 000 pass

Köerna för att få ett pass är långa. Foto: Felicia Green

Just nu får svenskar vänta väldigt länge på att få pass. Dessutom har namnen blivit fel i 20 000 nya pass.


Under pandemin var det svårt att resa till andra länder. I vissa länder behövde till exempel resenärer sitta i karantän innan de fick åka in i landet. Vissa andra länder fick resenärer inte alls åka till.


Eftersom det var svårt att resa utomlands var det många människor i Sverige som inte förnyade sina pass. Ett pass är en identitetshandling som berättar vem man är och var man kommer från. Människor behöver oftast ha med sig ett pass om de ska åka till ett annat land.


Svenska pass måste bli förnyade var femte år för vuxna och var tredje år för barn. Passen blir förnyade hos polisen. När man förnyar sitt pass får man ett nytt pass som är giltigt i fem eller tre år till.


Men att många människor inte förnyade sina pass under pandemin har nu skapat problem. Nu vill plötsligt väldigt många människor ha nya pass för att kunna resa. Det har inte polisen varit beredd på så nu är köerna för att få förnya sitt pass mycket långa.  


Köerna är så pass långa att människor på vissa platser i landet kan få tid att förnya sitt pass först i december. Det har gjort många människor upprörda.


Nu har det dessutom dykt upp ännu ett problem. Det har visat sig att 20 000 nya pass har blivit fel. I passen har människornas förnamn och efternamn bytt plats.

Det går att använda passen när man reser men det kan bli problem om människorna med de felaktiga passen behöver söka visum i något land. Ett visum är ett slags papper som visar att man får åka in i ett visst land.


Polisen säger att de som har fått felaktiga pass kan få ett nytt gratis, men de måste ställa sig i kön igen för att få det.  

Under pandemin fick vi inte resa.
Under den tiden hann därför
många pass bli ogiltiga.

 

När man reser måste man nämligen
ha ett pass.
Ett pass är ett bevis på att du är du
och visar lite information om dig.

 

Ett pass gäller i tre eller fem år
beroende på hur gammal man är.

 

Nu efter pandemin vill många resa igen.
Därför behöver många skaffa nya pass.
Det har gjort så att det har blivit
väldigt lång kö för att skaffa nytt pass.

Nu har det också blivit fel i några nya pass.
I 20 000 pass har för- och efternamnet bytt plats.
Polisen säger att de som har fått ett felaktigt pass
kan få ett nytt gratis,
men då måste de ställa sig i den långa kön igen.