Veckans fördjupning: Streaming

Någon ser på tv.

Färre människor använder Netflix. Foto: Pixabay

Enligt en rapport från streamingtjänsten Netflix har de tappat väldigt många prenumeranter. Det är första gången på tio år.


Streamingtjänster är appar eller hemsidor som människor kan prenumerera på. Det betyder att människor betalar för att få se filmerna och tv-serierna som finns på streamingtjänsterna.


Det finns flera olika streamingtjänster. Tre exempel är Disney plus, HBO max och C More. En av de kanske mest kända streamingtjänsterna heter Netflix.


Netflix har funnits sedan sluten av 90-talet. Först var Netflix en slags uthyrning av dvd-filmer. På den tiden postade Netflix hem filmerna till kunderna. Senare blev Netflix så som vi känner det i dag: en streamingtjänst.


Det har länge gått bra för Netflix men nyligen släppte Netflix en rapport. Enligt rapporten har Netflix börjat förlora prenumeranter för första gången på tio år. Fram till i sommar räknar Netflix med att två miljoner prenumeranter kommer att ha slutat använda Netflix.


SVT har en journalist som jobbar med att hålla koll på nyheter inom teknik. Journalisten heter Alexander Norén. Enligt honom visar Netflix problem att människor nog inte är lika intresserade av streamingtjänster längre.

– Från det att vi har haft flera år av att alla ska ha en streamingtjänst så har trenden vänt. Den starka tillväxten är på väg att ta slut, säger Alexander Norén i SVT.

Veckans fördjupning: Streaming

Videobutiker

Förr sålde Hemmakväll inte bara godis, utan de hyrde mest ut filmer. Hemmakväll var inte heller den enda videobutiken. Det fanns många olika videobutiker.


Uthyrningen av filmer kom i gång i Sverige i början av 1980-talet och snart fanns det gott om videobutiker i hela landet.


Förr var det svårare att få tag i filmer och tv-serier. Antingen fick människor hoppas på att tv-kanalerna skulle visa sådant de ville se. Annars fick de gå till en videobutik för att försöka hyra eller köpa filmerna och tv-serierna. De fanns till exempel på VHS-kassetter eller DVD-skivor.

DVD-filmer. Foto: Brett Jordan/UnsplashFilm på nätet

Internet förändrade mycket. Vid millennieskiftet kom det datorprogram som människor kunde använda för att ladda ner filmer, spel och musik till sina datorer.


Helt plötsligt behövde inte människor längre gå till skivaffären för att köpa musik eller till videobutiken för att hyra en film – de kunde få tag i det via sina datorer.En VHS-film. Foto: Josh Chiodo/Unsplash

Pirater

”Du skulle inte stjäla en bil. Du skulle inte stjäla en handväska…” Det här är början på en text på engelska som många människor kunde nästan utantill förr.


Texten kommer från en slags reklam som spelades när man satte på en film. Reklamen ville få människor att sluta ladda ner film från nätet. Piratkopiering är ordet som används för film och musik som människor delar med andra utan tillåtelse.


Det är olagligt att sälja eller sprida piratkopierade saker. Piratkopiering betyder nämligen att människorna som har gjort filmerna eller musiken inte får betalt för sitt arbete.

Tryck på play för att se filmen mot piratkopiering:


Foto: PixabayStreamingtjänster

I dag känns nog både piratkopierade filmer och videobutiker väldigt konstiga. Vi är nu vana vid att kunna se på film och tv-serier via streamingtjänster som Viaplay, Disney plus och Netflix.


Netflix har funnits sedan slutet av 90-talet. Förr var Netflix idé att människor skulle hyra DVD-skivor av dem genom att få dem hemskickade via brev. När människorna hade sett filmerna skickade de tillbaka skivorna med posten.   


På 2010-talet började vi i Sverige att använda streamingtjänster allt mer och nu är streamad film mer populärt än DVD- och bluray-filmer.

Foto: Pixabay

En streamingtjänst är en app eller hemsida
som streamar film eller serier.
Betalar du lite pengar varje månad
kan du se på alla streamingtjänstens filmer och serier.

 

En sådan hemsida är Netflix.
De har förlorat många kunder
på senaste tiden.
Det är första gången på tio år
som färre personer vill betala för Netflix.

 

Varför Netflix har tappat så många kunder
är det ingen som vet säkert.

 

Alexander Norén är journalist
och jobbar med att rapportera om teknik.
Han tror att människor inte är så intresserade
av streamingtjänster längre.

 

Veckans fördjupning: Streaming

Videobutiker

Innan streamingtjänster fanns
var det många butiker som hyrde ut filmer.
Då kunde man hyra en film
på en kassett eller dvd.

 

Sådana butiker började komma till Sverige
i början av 80-talet.
Det var alltså för ungefär 40 år sen.

Film på nätet

Internet förändrade mycket.
År 2000 kom det datorprogram som gjorde
att man kunde ladda ner filmer till sin dator.

 

Då behövde inte människor
gå till videobutiker längre.
De kunde få tag i de filmer de ville se
på internet.

Pirater

Men när internet kom var det många
som slutade betala för filmer.
De kunde ju bara ladda ned filmen gratis.

 

För att människor skulle sluta
ladda ned filmer gratis fanns det en reklamfilm.
I reklamfilmen stod en text som sa
”Du skulle inte stjäla en bil.
Du skulle inte stjäla en handväska…”

 

Det betydde att man inte ska stjäla filmer
bara för att man kan.

 

Se reklamfilmen här

Streamingtjänster

I dag känns nog både
piratkopierade filmer och videobutiker väldigt konstiga.
Vi är nu vana vid att kunna se på film och tv-serier
på streamingtjänster som Viaplay, Disney plus och Netflix.

 

På 2010-talet började vi i Sverige
att använda streamingtjänster allt mer.
Nu är streamad film mer populärt än dvd och bluray-filmer.