Barnens röster höjdes på stor fotbollsturnering

Fotboll mot rasismer

Malmös skolklasser spelade en fotbollsturnering mot rasism. Foto: Gustav Sigala Haggren.

Under torsdagen arrangerades Grundskolefotboll mot rasismer i Malmö. Malmös skolklasser har arbetat med barns rättigheter hela året och mötte nu varandra i en stor fotbollsturnering. Minibladet var där och samlade in barnens röster. Frågan som ställdes var: Hur vill ni förändra världen? Läs några av barnens svar i den här artikeln.

Jag vill förändra hur vuxna ser på barnens framtid. De tar beslut efter beslut utan att tänka på oss. Jag tycker att de borde fråga oss innan de tar stora beslut.


Jag vill att skolor börjar prata om värdegrund. Om ni ej vet vad värdegrund är så är det alltså när man pratar om rasism, jämställdhet, könsidentitet och mer. Skolor behöver prata mer om värdegrund för att det finns fortfarande de som inte fattar vad som är fel och vad som är rätt.
Och vi behöver prata mer om klimatet.

Jag skulle vilja lyfta klimatkrisen. Alla politiker säger att vi ska förändra världen och att miljön måste bli bättre men det händer typ ingenting. De har massa möten men jag ser ingen skillnad alls. Folk köper kläder och konsumerar bara mer och vår planet mår bara sämre och sämre. Jag tycker att vi alla pratar om det men att ingenting händer. Sluta prata och börja agera!


Jag tycker att fotboll mot rasism också borde finnas i andra länder. Jag tycker så för att det finns många rasister runt om i världen. Eftersom fotboll är en så känd sport kan elever spela fotboll för att stå upp mot rasister. När man spelar fotboll mot rasism så kan det påverka landet och andra länder. Då kan massa länder påverkas och då blir det inga personer som är rasistiska. Då kommer det inte längre finnas rasister.


Jag tycker att man ska få böter om man slänger sopor ute i naturen. Och att man ska använda bilar mindre. Jag tycker också att det är orättvist att niorna i skolan får ha japanska och kinesiska men inte sexorna.Hur vill du förändra din värld? Läs mer här om hur du och din klass kan vara med i vår tävling inför valet i september.