Flygplatsproblemen kan bli värre

En flicka som tittar på en tidtavla på en flygplats

Nu vill fler människor resa igen. Foto: Pixabay

Den senaste tiden har det varit stora problem med köer på många flygplatser. Nu visar en undersökning att sju av tio flygplatser i Europa tror att problemen kommer att bli värre i sommar.


De senaste veckorna har människor fått köa länge på flygplatser i flera länder. En flygplats som har haft stora problem är Arlanda i Stockholm. Köerna på olika flygplatser har varit så långa att vissa människor har fått köa i timmar och därför missat sina flyg.


Under pandemin flög mycket färre människor än vanligt. Därför fick många människor som jobbade på flygplatserna sluta på sina jobb. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt mycket jobb för dem att göra.


Nu har människor börjat flyga mer som vanligt igen. Men flygplatserna har inte längre lika många människor som jobbar. Det är en av orsakerna till att det blir så långa köer.


Det tar också tid för flygplatserna att ge jobb till nya människor. Människor som jobbar på flygplatser måste nämligen kontrolleras noga innan de får börja jobba där. Säkerheten på flygplatser är hög och flygplatserna måste därför vara säkra på att människorna som jobbar där är pålitliga.


Enligt en underökning som en organisation för flygplatser har gjort tror sju av tio flygplatser i Europa att problemen med de långa köerna kommer att bli värre i sommar. Under sommaren reser nämligen många människor på semester i olika länder.


Nu hoppas flygplatsorganisationen att det ska gå att göra snabbare säkerhetskontroller av människor som börjar jobba på flygplatser. På sätt vill de se till att köerna blir kortare igen.  

När det var pandemi
fick vi inte resa till andra länder.
Därför var det inte så många som jobbade
på flygplatser just då.

 

Men nu har vi börjat flyga igen.
Därför behöver flygplatserna
ha många som jobbar där.
Men det tar lång tid att
anställa människor till flygplatser.

 

Därför jobbar just nu
inte så många som det behövs
på väldigt många flygplatser.

 

Det gör att många får vänta väldigt länge
för att kunna gå till sina flyg.
Många människor har till och med
missat sina flyg för att de var fast i kö.