Här är årets nya ord

Svenskan fick 35 nya ord 2022. Bild: Minibladet.

Varje år väljer Språktidningen och Språkrådet nya ord som vi använt under året. Några av de 35 nya orden är Barbiecore, Putinpris och epadunk.

I år har många lyssnat på genren epadunk. Det är en musikstil som oftast är elektronisk, låter pumpande och förknippas med att köra a-traktorer. Nu har epadunk blivit en av svenskans nya ord.

Ett annat nytt ord som dykt upp är selfiemuseum. Runt om i världen besöker människor selfiemuseum för att ta självporträtt i fantasifulla rum.

Även Barbiecore är ett av de nya orden. På Tiktok finns det en trend som kallas just Barbiecore där människor klär sig i väldigt färgstarka kläder. Det här modet har också letat sig in i klädbutikerna.

Ett annat nytt ord är klimatbiljett, något som kanske snart kommer att finnas i Tyskland. Det är en biljett som du kan använda till all slags kollektivtrafik. Kollektivbiljetten ska få fler människor att åka kollektivt i stället för att ta bilen eller flyget.  

Många av de nya orden handlar om att 2022 varit ett utmanande år på många sätt. Åren 2020 och 2021 handlade de nya orden mycket om coronapandemin, men 2022 har de i stället handlat mycket om kriget i Ukraina.

Det var till exempel mycket som blev dyrare efter att kriget började. Därför började ordet Putinpriser användas i Sverige. Men vissa tyckte inte att det var den ryska presidenten Vladimir Putins fel utan den förra svenska regeringen. Därför var det vissa som använde ordet Magdapriser i stället, efter Sveriges tidigare statsminister Magdalena Andersson.

Klicka här för att läsa vilka alla nyorden är och vad de betyder

Varje år gör Språktidiningen och Språkrådet
en lista på nya ord i svenskan.
Listan heter Nyordslistan
och nu har årets nyordslista kommit.

 

Några av orden på årets nyordslista
är Barbiecore, Putinpris och epadunk.

 

Epadunk är en musikgenren.
Musiken har funnits ganska länge
men ui år har den blivit väldigt populär.

 

Putinpris är ett ord som betyder
att elektriciteten har blivit dyrare.
Det beror bland annat på att
Ryssland krigar mot Ukraina.
I Ryssland är det Putin som bestämmer.
Därför kallas det dyra priset på el just Putinpris.

 

Barbiecore är en trend på Tiktok
där folk klär sig i väldigt färgglada kläder.
Nu har också klädaffärer
börjat sälja mer kläder i stilen barbiecore.