James Webb-teleskopet är årets genombrott

Det här är en av de första bilderna som James Webb-teleskopet tog. Foto: NASA, ESA, CSA och STScI.

Den vetenskapliga tidskriften Science har listat årets genombrott inom forskning. 

Varje år kommer det nya spännande genombrott inom forskning. Nu har tidskriften Science valt ut genombrott som de tycker har varit viktigast under året.

Överst på listan finns James Webb-teleskopet som under året har kunnat visa universum på ett nytt sätt. Teleskopet sköts upp på juldagen förra året och firade alltså nyligen ett år i rymden.

Målet är att teleskopet ska kunna fånga ljus från de första stjärnorna och galaxerna som bildades efter “big bang” för nästan 14 miljarder år sedan. Teleskopet har redan kunnat visa ljus som färdats i 13 miljarder år.

På listan finns också ris som inte behöver planteras om varje år. 2021 var AI, artificiell intelligens, överst på listan. AI är med även det här året. I år handlar det om tekniken att kunna mata in en text som AI-maskinen sedan gör om till en bild.

Science nämner också upptäckten av två miljoner år gammalt dna på Grönland. Den här nyheten skrev Minibladet om tidigare i år. 

Men det är inte bara genombrott som Science tar upp i sin lista. De tar också upp bakslag, saker som inte gått så bra som förväntat. På den listan nämns till exempel att kriget i Ukraina har gjort att användningen av kolkraft har ökat. Det här betyder också att koldioxidutsläppen har ökat.

Varje år kommer nya häftige uppfinningar.
Och vetenskapen gör nya genombrott hela tiden.
En tidning som skriver om vetenskap heter Science.
Tidningen Science har skrivit en lista
om årets viktigaste genombrott i vetenskap.

 

Science skriver att det viktigaste genombrottet i år
är James Webb-teleskopet.
Det är ett jättestort teleskop
som finns ute i rymden.

 

James Webb-teleskopet sköts upp
på juldagen förra året.
Det har alltså varit i rymden i ett år.
Det har tagit många bilder
på saker som ligger väldigt långt bort i rymden.