Protestanter tände eld på Sveriges ambassad

Sverige har ambassader för att representera Sverige utomlands. Bilden är tagen på Sveriges ambassad i Nederländerna. Foto: Shutterstock

Under natten till torsdagen tog sig protestanter in på Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad och tände eld på den. Det hände efter att Sverige hade tillåtit fler koranbränningar.

Den senaste tiden har det varit protester mot Sverige i flera länder. Protestanterna är arga på att Sverige har tillåtit människor att bränna muslimernas heliga bok Koranen. Det har hänt flera gånger det senaste året. 

Här kan du läsa mer om koranbränningarna. 

Ett av länderna där det har varit protester är Irak. Många människor där är arga på Sverige. Där har också en politiker som heter Muqtada al-Sadr sagt åt människor att protestera mot koranbränningarna. 

På torsdagen hade två personer fått tillåtelse att bränna Koranen utanför Iraks ambassad i Stockholm.

I Sverige finns det nämligen inga lagar som säger att man inte får bränna heliga böcker. Samtidigt säger våra grundlagar att vi har stor yttrandefrihet.

Tillståndet som personerna fick handlar därför om att de fick tillstånd att bränna boken på en särskild plats.  

Efter att personerna hade fått tillåtelse att bränna Koranen utanför Iraks ambassad blev Sveriges ambassad i Irak stormad av protestanterna. Det betyder att protestanterna tog sig in i byggnaden utan lov. Protestanterna tände också eld på ambassaden så att den blev skadad. 

Ingen av människorna som jobbar på ambassaden blev skadad och de befinner sig nu på en säker plats. 

Sveriges regering säger att det är dåligt att protestanter tog sig in och skadade ambassaden. Vår utrikesminister Tobias Billström säger att myndigheterna i Irak borde ha gjort sitt jobb och skyddat ambassaden. 

Under natten till torsdag
var det många protester
vid Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad.

 

De som protesterade var arga på Sverige
eftersom Sverige har tillåtit människor att bränna Koranen.
Koranen är muslimernas heliga bok.

 

De som protesterade tog sig in på ambassaden.
De satte också eld på ambassad-byggnaden
så att byggnaden blev skadad.
Men ingen person som jobbade på ambassaden
fick några skador.