Nyhetsvecka 38

Veckans nyheter har bland annat handlat om kungens firande och om regeringens satsning på skolbibliotek. Foto: Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna och Pixabay.

I veckan har vi skrivit om två kungar: Sveriges kung och Sveriges friidrottskung. Vi har också skrivit om årets Sommarskugga som har fått ett nytt jobb.


Veckan började med pompa och ståt med en nyhet om att kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen förra helgen. Han blev kung när han var 27 år gammal. Inte illa! Kung Karl XI blev i och för sig kung när han bara var fyra år gammal. 
Läs mer om kungens firande i vår artikel: “Kungen firar 50 år på tronen”Någon som också har firat i veckan är stavhopparen Armand “Mondo” Duplantis. Han slog sitt eget världsrekord när han hoppade 6,23 meter. 
Läs mer i vår artikel: “Mondo har slagit nytt världsrekord”Och så avslöjades det att årets Sommarskugga slutar som programledare. Alexander Hermansson ska nu börja föreläsa om mobbning. Varför? Jo, för att han själv var en mobbare när han gick i skolan. Nu vill han hjälpa andra unga att må bättre.
Läs mer i vår artikel: “Alex Hermansson slutar som barnprogramledare”
Alexander Hermansson har faktiskt varit med i vår Månadens kändis-serie. Läs intervjun med honom.

Regeringen har också lämnat in sin budgetproposition. Det betyder att de har skrivit ner hur de vill använda Sveriges pengar nästa år. En sak som de vill satsa på är att alla skolbibliotek ska få bibliotekarier. Det kan ni läsa mer om i vår samtalsartikel som publiceras här på lördag. 


Ha en jättefin helg!

Gustav Sigala Haggren
Redaktionschef