Tusen bilar fastnade i snön

Snö kan skapa problem när man kör bil. Foto: Ethan Hasenfratz/Unsplash

Just nu är det vinterväder i hela Sverige. I norra Sverige har det varit ovanligt kallt och i Skåne har många bilar fastnat i snön. 

Sverige är ett avlångt land. Därför kan det vara många olika väder i landet samtidigt. Ofta är det kallare i norr och varmare i söder.

Nu är det vinter i hela Sverige och på vissa platser har vintervädret skapat stora problem. 

I norra Sverige har det varit ovanligt kallt. I orten Nikkaluokta var det till exempel 41 minusgrader på tisdagen. Kylan har gjort så att tåg och bussar inte har kunnat köra som vanligt.

Även i Skåne har vintervädret skapat problem. På onsdagen fastnade cirka tusen bilar i en lång kö på vägen E22:an mellan orterna Hörby och Kristianstad. Problemen ska ha börjat när lastbilar körde fast i snön. Efter dem skapades en lång kö.

Bland annat poliser och militärer har jobbat för att få bort människorna från E22:an, men det har tagit tid att hjälpa alla. Många människor var fast i sina bilar i ett helt dygn. Men nu ska alla människor ha fått hjälp.

Trafikverket är en myndighet som har hand om vägarna i Sverige. Enligt Trafikverket kommer det som tidigast gå att köra på E22:an på fredagsmorgonen.  Pär Aronsson jobbar på Trafikverket.

– Först måste alla bilar bort innan vi kan gå in och börja ploga vägarna, säger han till SVT. Tryck play för att se ett nyhetsinslag från bilkön. När inslaget gjordes satt människor fortfarande fast i kön, men de ska nu ha fått hjälp att komma därifrån.

Just nu är det kallt nästan över allt i Sverige.
Det är också mycket snö på många platser.

 

I norra Sverige ligger en ort som heter Nikkaluokta.
Där var det minus 41 grader i tisdags.

 

I södra Sverige har snön skapat
stora problem för bilar.
Många bilar har kört fast
och det har blivit stora köer.

 

På vägen E22:an i Skåne
fastnade många människor i sina bilar.
Vissa fick sitta kvar på vägen i ett helt dygn.
Men nu ska alla människor ha fått hjälp
att komma bort från vägen.