Oro för att kriget ska sprida sig

Israel och Libanon är grannländer. Bild: Shutterstock

Kriget mellan Israel och Hamas har hållit på sedan i höstas. Det finns en risk att kriget ska sprida sig till fler länder. Just nu jobbar många människor därför för att det inte ska bli så.

Den 7 oktober förra året attackerades landet Israel av terrorgruppen Hamas. Hamas bestämmer över det palestinska området Gazaremsan. Sedan attacken har det varit krig på Gazaremsan. Det kan du läsa mer om här.

Nu är många oroliga för att kriget ska sprida sig till fler platser i området. Det finns till exempel risk att kriget sprider sig till Israels grannland Libanon. 

I Libanon finns det nämligen en grupp som heter Hizbollah. Hizbollah är på Hamas sida. Sedan kriget mellan Hamas och Israel började har Hizbollah attackerat Israel från Libanon. Därför har många människor flytt från området kring gränsen mellan Israel och Libanon.

Samtidigt jobbar många människor och länder för att se till att kriget inte sprider sig till fler länder. De vill att kriget ska lösas genom diplomati. Diplomati är när länder pratar med varandra för att lösa olika saker.

Ett av länderna som vill ha diplomati är USA. Just nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken runt i länderna i området. Han pratar med ländernas ledare om hur man kan få slut på kriget. 


Behöver du en vuxen att prata med?

På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.

Kriget mellan Hamas och Israel är en del av konflikten mellan Israel och Palestina. Den har hållit på länge och kan vara svår att förstå. Vi på Minibladet har därför gjort en fördjupning där du kan lära dig mer om konflikten. Fördjupningen hittar du här.Resurser för vuxna:
Läs en artikel om hur du pratar med barn om svåra saker de hör i media

Det har varit krig i Palestina sen i höstas.
Då attackerade en grupp
som heter Hamas landet Israel.
Hamas styr i ett område
som heter Gazaremsan.

 

Nu är många oroliga att kriget
ska sprida sig till fler länder.
Till exempel finns det en grupp i Libanon
som heter Hizbollah.

 

Gruppen Hizbollah är på Hamas sida
och attackerar också Israel.

 

Nu är det många som jobbar hårt med
att kriget inte ska sprida sig till Libanon
eller andra länder runt Israel och Palestina.

 

Till exempel har USA skickat dit sin utrikesminister.
Han heter Antony Blinken.
Antony Blinken åker runt och pratar med ledare
för länderna runt om Israel och Palestina
om hur man kan få ett stopp på kriget.

 

 

Behöver du en vuxen att prata med?

På Bris finns det alltid någon att prata med.
Alla barn under 18 år kan chatta med Bris
eller ringa dem på telefonnumret 116 111.
Bris har öppet dygnet runt.