FN håller möte om Rafah

Fördjupning om Israel och Palestina

Rafah ligger på södra Gazaremsan. Foto: Shutterstock

På söndagen attackerade Israel ett tältläger i Rafah. Det har fått många att kritisera Israel och under tisdagen höll FN ett möte om det som har hänt.

Rafah är en stad på södra Gazaremsan. Sedan det blev krig mellan Hamas och Israel har många människor på Gazaremsan flytt till Rafah. 

Men i början av maj sa Israel att de skulle gå in i Rafah med sina soldater. Israel sa att civila människor behövde lämna Rafah för att inte bli skadade. Civila är vanliga människor som inte är soldater.

Israel har fått kritik för att de vill kriga i Rafah. Till exempel har flera hjälporganisationer sagt att det är för farligt för människorna som hade flytt till Rafah. 

Även Internationella domstolen i Haag har sagt att Israel måste sluta kriga i Rafah. Internationella domstolen jobbar åt FN.

Trots kritiken har Israel ändå valt att gå in med sina soldater i Rafah. Israel säger att de behöver göra det för att kriga mot Hamas. 

I söndags skadades och dog många människor när Israel gjorde en attack i Rafah. Attacken hände i ett tältläger där många flyktingar bor.

Det har fått många länder att kritisera Israel. Under tisdagen höll FN också ett möte för att prata om det som har hänt. Samtidigt säger USA att Israel har rätt att kriga mot Hamas, men att de måste skydda civila människor.

Israels attack mot Rafah hände efter att Hamas för första gången på länge attackerade Israel. Ingen människa blev allvarligt skadad i den attacken.  

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att det som hände i Rafah i söndags var ett misstag.

– Trots våra bästa försök så inträffade detta tragiska misstag, säger Benjamin Netanyahu enligt Aftonbladet. Behöver du en vuxen att prata med?

På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.Resurser för vuxna:
Läs en artikel om hur du pratar med barn om svåra saker de hör i mediaKriget mellan Hamas och Israel är en del av konflikten mellan Israel och Palestina. Den har hållit på länge och kan vara svår att förstå. Vi på Minibladet har därför gjort en fördjupning där du kan lära dig mer om konflikten. Fördjupningen hittar du här.

Rafah är en stad på södra Gazaremsan.
Sen det blev krig mellan Hamas och Israel
har många människor på Gazaremsan flytt till Rafah.

 

I söndags attackerade Israel Rafah.
Attacken gjorde så att många oskyldiga
skadades och dog.

 

FN har haft ett möte om attacken.
FN har en domstol som heter Internationella domstolen.
Internationella domstolen har tidigare sagt
att Israel inte borde kriga i Rafah.

 

Israels premiärminister heter Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu säger att attacken
var ett misstag av Israel.

 

 

Behöver du en vuxen att prata med?

På Bris finns det alltid någon att prata med.
Alla barn under 18 år kan chatta med Bris
eller ringa dem på telefonnumret 116 111.
Bris har öppet dygnet runt.

 

Resurser för vuxna:
Läs en artikel om hur du pratar med barn om svåra saker de hör i media.