Vad anser du om nätdejting? Kan vi skydda vår dotter?

datingMin dotter är 15 år och nätdejtar. Jag är jätterädd att hon ska råka illa ut. Vad anser du om nätdejting? Kan vi skydda henne på något sätt?

Jag förstår att du är orolig eftersom medierapporteringarna om risker för unga står som spön i backen. Och det är kanske inte så konstigt; det är knappast intressant att rapportera om den enorma majoritet som har det bra på nätet. De som hittar nya vänner, som hittar kärlek, som underhåller vänskap, som lär sig nya saker och som bygger upp sin självkänsla via nätet. Om du behöver vara orolig eller inte hänger på hur din dotter fungerar i övrigt. Är hon relativt trygg eller har hon en svår situation med skola eller kompisar?

Forskning visar att de flesta barn och unga har en sorts motståndskraft mot faror på och utanför nätet. De förstår att navigera bland de möjligheter och risker som finns och de känner förtroende för sin omgivning så att de kan fråga eller slå larm om något känns fel. Denna motståndskraft är det viktigaste redskapet för ett bra liv för varje barn, både på och utanför nätet och även i framtiden, som vuxen. Så vårt viktigaste jobb är att hjälpa våra barn att bygga denna motståndskraft. Vi behöver prata med dem om smått och stort, inbjuda till samtal om dilemman i deras vardag. Ett bra sätt tycker jag är att se tv-serier tillsammans och diskutera dilemman som uppstår där, ett annat är att tipsa barnet om romaner med liknande teman. Det finns många ungdomsromaner om utsatthet och risker.

Men det viktigaste rådet är alltid att prata. Prata med henne och hennes kompisar. Ställ frågor, även om du känner dig okunnig och dum. Berätta vad du läst om i tidningen och förklara att det oroar dig. Be om hennes syn på det hela. Genom att lyssna noga kan du avgöra om hon verkar ha koll på sitt nätdejtande eller om hon är naiv och behöver mer stöd. Och samtidigt kommer du att få viktig kunskap om en viktig del i hennes liv. Stort lycka till!

Fler Elza Dunkels