FN-chefer vill få stopp på kriget

Så här ser FN:s flagga ut. Foto: Pixabay

Det är krig mellan landet Israel och terrorgruppen Hamas. Nu säger flera chefer på Förenta nationerna (FN) att kriget måste stoppas. 

För snart en månad sedan blev Israel attackerat av terrorgruppen Hamas som styr på Gazaremsan. Många människor blev skadade och dog. Hamas kidnappade även människor från Israel. Efter Hamas attack blev det krig. 

Förenta nationerna (FN) är en organisation för världens länder. FN jobbar med flera olika saker. Det finns organisationer inom FN som har olika uppgifter. 

Två exempel på organisationer inom FN är Unicef som jobbar för barns rättigheter i världen och Världshälsoorganisationen (WHO) som jobbar för att världens människor ska må bra. 

Den senaste tiden har Israel bombat mycket på Gazaremsan när de krigar mot Hamas. Men på Gazaremsan bor det mycket människor på liten yta. Många människor har därför dött och blivit skadade av bomberna. 

Nu har cheferna för Unicef, Världshälsoorganisationen och flera andra FN-organisationer sagt att det måste bli vapenvila på Gazaremsan. Vapenvila betyder att militärer att använda bomber och andra vapen.

FN-cheferna säger också att mer mat, vatten, mediciner och bränsle ska släppas in till människorna på Gazaremsan. Det finns nämligen inte tillräckligt mycket av det. Cheferna säger också att Hamas måste släppa människorna som de kidnappade från Israel. 

“Vi behöver en omedelbar humanitär vapenvila. Det har gått 30 dagar. Nu får det vara nog. Det här måste få ett stopp nu”, skriver cheferna enligt Aftonbladet. 


Behöver du en vuxen att prata med?

På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.


Kriget mellan Hamas och Israel är en del av konflikten mellan Israel och Palestina. Den har hållit på länge och kan vara svår att förstå. Vi på Minibladet har därför gjort en fördjupning där du kan lära dig mer om konflikten. Fördjupningen hittar du här.Resurser för vuxna:
Läs en artikel om hur du pratar med barn om svåra saker de hör i media

För en månad sen
började ett krig mellan Israel och Hamas.
Israel är ett land i Mellanöstern
och Hamas är en grupp
som använder våld för att göra människor rädda.

 

Hamas kidnappade flera människor från Israel
och bombade också Israel.
Israel sa då att Hamas har börjat ett krig
och började bomba platser där Hamas finns.

 

Nu säger många chefer i Förenta nationerna (FN)
att kriget måste sluta.
Många oskyldiga människor har dött i kriget
och därför säger cheferna i FN att det måste få ett slut.

 

Cheferna i FN vill ha en vapenvila.
Det betyder att alla de som krigar
slutar använda vapen mot de andra.

 

 

Behöver du en vuxen att prata med?

På Bris finns det alltid någon att prata med.
Alla barn under 18 år kan chatta med Bris
eller ringa dem på telefonnumret 116 111.
Bris har öppet dygnet runt.

 

 

Resurser för vuxna:
Läs en artikel om hur du pratar med barn om svåra saker de hör i media.